Ik weet niet hoeveel energie ik terug lever? Wat moet ik dan op het formulier invullen?

Centrale BTW Teruggave

Dat is ook niet goed van te voren te bepalen. Volgens diverse installateurs ligt het landelijk gemiddelde echter op 70% teruglevering van energie. Indien u niet weet hoeveel u terug levert, dan kunt u 70% aanhouden.


Moet er iets in mijn aangifte inkomstenbelasting worden vermeld?

Centrale BTW Teruggave

Nee, dat hoeft niet. BTW raakt de inkomstenbelasting niet.


Kan ik de BTW terug vragen wanneer ik de zonnepanelen huur?

Centrale BTW Teruggave

Nee, u kunt dan niet de BTW op de aanschaf terugvragen. De zonnepanelen dienen gekocht te zijn.


Moet ik het terugleveren van energie ook in mijn aangifte Inkomstenbelasting vermelden?

Centrale BTW Teruggave

Nee, de BTW staat los van de Inkomstenbelasting.


Wanneer kunt u de BTW over de zonnepanelen terugkrijgen?

Centrale BTW Teruggave

De Staatssecretaris geeft in zijn besluit aan dat u uiterlijk bij de btw-aangifte over het tijdvak waarin de omzetbelasting aan u in rekening is gebracht – dus wanneer u de factuur heeft ontvangen voor de zonnepanelen en de montage daarvan – duidelijk moet maken dat u de zonnepanelen tot uw btw-ondernemingsvermogen wilt rekenen.

Indien u zich niet op tijd bij de Belastingdienst aanmeldt, dan kan de Belastingdienst het standpunt innemen dat u de BTW niet terug kunt vragen. Het is onze ervaring dat de soep niet zo heet gegeten wordt maar u kunt desondanks maar beter op tijd zijn.


Kunt u de BTW over aanschaf en montage van zonnepanelen terugkrijgen?

Centrale BTW Teruggave

Indien u als particulier op of na 20 juni 2013 zonnepanelen heeft laten monteren, dan bent u in principe verplicht om zich zo spoedig als mogelijk bij de Belastingdienst aan te melden als btw-ondernemer. Let op want de Kamer van Koophandel schrijft u niet in als ondernemer.

Indien u de inschrijving goed regelt kunt u de BTW over de aankoop en montage van de zonnepanelen terugkrijgen. Het BTW percentage bedraagt 21 procent op de aankoop en 6 procent op de montage van de zonnepanelen. Er dient vervolgens wel BTW over de opgewekte elektriciteit afgedragen te worden. Dat is echter slechts een fractie van de BTW op de aankoop en montagekosten.


Reactie van staatssecretaris en minister van Economische Zaken

Centrale BTW Teruggave

Antwoord naar aanleiding van schriftelijke vragen van de leden Omtzigt en Agnes Mulder (beiden CDA) aan de staatssecretaris van Financiën en de minister van Economische Zaken over arrest van het Europese hof in Luxemburg 219/12(Finanzamt Freistadt Rohrbach Urfahr tegen Unabhängiger Finanzsenat AußenstelleLinz), (ingezonden 24 juni 2013, nummer 2013Z13043).

Klik hier voor alle vragen en antwoorden.


Teruggaafpakket BTW op zonnepanelen

Centrale BTW Teruggave

kantoor Van der Zwet Accountants te LisseGroene en duurzame energie is een hot item. Het kabinet stimuleert het gebruik ervan door verschillende belastingvriendelijke maatregelen. ‘Veel ondernemers besparen kosten door zuinige auto’s te rijden of zonnepanelen te laten plaatsen. Wat die zonnepanelen betreft, die leveren ook particulieren een kostenbesparing op. De BTW op de aankoop en installatie kan namelijk teruggevraagd worden.’

Mensen die na 20 juni 2013 zonnepanelen hebben laten plaatsen, kunnen de BTW op de kosten daarvoor terugvragen aan de belastingdienst. ‘Voor de BTW worden ook particulieren als ondernemer gezien. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Je moet een particuliere afnemer zijn. Je moet de zonnepanelen gekocht hebben, en eventueel hebben laten installeren. Dit moet op of bij je woning zijn gebeurd. De opgewekte zonne-energie moet deels aan het elektriciteitsnet teruggeleverd worden. En de zonnepaneleninstallatie moet na 20 juni opgeleverd of in gebruik genomen zijn.’

Ingewikkeld teruggave?

Mensen die aan de voorwaarden voldoen, moeten in principe BTW-aangifte doen. ‘Niet iedereen realiseert zich dat die BTW weer teruggevraagd kan worden. Voor particulieren is het dan ook een bewerkelijk en ingewikkeld proces. Dus laten velen het er maar bij zitten. Dat is natuurlijk zonde, want een teruggaaf kan zo bijna duizend euro schelen op de uiteindelijke rekening.’ Van der Zwet Accountants en Adviseurs heeft afspraken gemaakt met de Belastingdienst en aan de hand daarvan een teruggaafpakket gemaakt.

Teruggaafpakket BTW op zonnepanelen

‘Het teruggaafpakket houdt in dat wij namens jou contact opnemen met de Belastingdienst voor de registratie, de administratie, de BTW-aangiften, de ontheffing en de teruggaaf. Wij vragen de BTW op de aankoop en installatie van de zonnepanelen terug. Bovendien vragen wij goedkeuringen aan, zodat je het jaar erop geen BTW hoeft te betalen over de opgewekte energie. Binnen een tot drie maanden zorgt de Belastingdienst ervoor dat het volledige BTW-bedrag op je rekening gestort wordt. Je hoeft eigenlijk dus niet meer te doen dan de zonnepanelen te kopen en ze te (laten) plaatsen. Wij zorgen voor de rest.’

Website BTW-Zonnepanelen.nl

Van der Zwet heeft speciaal voor het aanvragen van het teruggaafpakket een website gemaakt. ‘Bovendien hebben wij afspraken gemaakt met de installateurs van zonnepanelen. Bij hun offerte leveren zij een informatiebrief mee waarin ze hun klanten erop wijzen dat zij de teruggave van de BTW volledig aan ons kunnen overlaten.’ Van der Zwet rekent eenmalig € 149,95 voor het teruggaafpakket. Dat is exclusief 21% BTW (€ 31,49).’ Deze BTW vragen we natuurlijk ook terug aan de Belastingdienst.


Ik heb voor 20 juni 2013 zonnepanelen gekocht en laten installeren. Krijg ik de BTW terug?

Centrale BTW Teruggave

NEE, de Belastingdienst verleent in beginsel geen teruggaaf omdat de aanschaf eerder was dan de uitspraak van het Europese Hof van Justitie. De Belastingdienst meent dat de uitspraak geen terugwerkende kracht heeft. Ofwel; op het moment van aanschaf was je geen BTW ondernemer en dus heb je geen recht op teruggaaf van BTW. Je kunt proberen om je alsnog te registreren. Wij nemen de aanvraag echter niet in behandeling.


Omdat ik privé meer stroom verbruik dan het rendement van mijn zonnepanelen, lever ik niets terug aan het elektriciteitsnet. Geldt de BTW teruggaaf ook voor mij?

Centrale BTW Teruggave

JA, de teruggaaf geldt ook voor jou. De Belastingdienst stelt als voorwaarde dat je energie aan je energiemaatschappij terug levert. Dat doe je als jouw installatie op momenten meer energie opwekt dan je op dat moment verbruikt. Op een zonnige zomerdag zul je waarschijnlijk meer energie opwekken dan je op datzelfde moment verbruikt. Niet belangrijk is dat je diezelfde dag, bijvoorbeeld ’s avonds als de zon onder is gegaan, ook energie vraagt van je energiemaatschappij. Zelfs als je op jaarbasis meer energie vraagt dan dat je terug levert, kun je de BTW volledig terugvragen. Wel is het belangrijk dat je de (beperkte) teruglevering aan jouw energiemaatschappij kunt aantonen. Dit is het makkelijkst als je een ‘slimme’ meter hebt die de teruglevering registreert. Andere manieren zijn naar onze mening echter ook mogelijk.